Üniversitemiz kalite güvencesi süreçlerinde önemli bir aşamaya gelmiştir. Kurumsal Akreditasyon Programına dahil edilmemizle birlikte bugüne kadar yapılan çalışmalar geniş katılımlı toplantılar ile değerlendirilmektedir. Amaç Üniversitemizin, Kurumsal Akreditasyon Programı ile kalite güvencesi çalışmalarındaki başarı düzeyini artırarak üniversitemizin ulusal ve uluslararası düzeyde tercih edilebilir üniversite haline gelmesini sağlamaktır. Bu amaç doğrultusunda Bölüm/Program Başkanları ve Bologna Eşgüdüm Komisyonu Üyeleri ile bir değerlendirme toplantısı gerçekleştirildi.
Toplantının açılış konuşmasını yapan Rektörümüz, katılımcıları selamladıktan sonra yeni eğitim öğretim yılının hayırlı uğurlu olması temennisinde bulundu. Devamında daha önce yapılan planlamalara değinerek kurumsal akreditasyon programı ve bölüm akreditasyonlarının öneminden bahsetti. Nitelik açısından akreditasyon ve kalite süreçlerinin tamamlanmasının elzem olduğunun altını çizen Rektör Çiftçi, gayretle yapılan çalışmaların artık olumlu sonuçlarını görme zamanının geldiğini ifade etti.
“Türkiye, küreselleşen dünyada artık çok mühim bir konumdadır.”
Rektör Çiftçi, devamında önlerinde uzun bir süre olmasına rağmen Kurumsal Akreditasyon Programı’na (KAP) bir an önce dâhil olmak istediklerini ve program akreditasyonlarını tamamlamak istediklerini söyleyerek bu tür süreçlerde gerekli adımlar bir an evvel atılmazsa öncelikli alanların değişmesinden ötürü şartların zorlaşabileceğini, bu yüzden en kısa zamanda süreçlere uyum sağlamanın faydalı olacağını belirtti. Devamında ise kalite ve akreditasyon süreçlerinin en önemli ayağının Bologna aşaması olduğunu vurgulayarak Avrupa Birliği ile uyum paketi çerçevesinde gerekliliğine değindi. Ayrıca Rektör Çiftçi, küreselleşen dünyada Türkiye’nin artık çok mühim bir konumda olduğunu söyledi.
Geçen hafta ÇAKÜ heyetinin Bulgaristan’da birtakım temaslar gerçekleştirdiğini aktaran Rektör Çiftçi, bu görüşmeler neticesinde Türkiye’nin bilhassa eğitim, öğretim, araştırma ve geliştirme alanlarında sadece kendi sınırları içinde değil aynı zamanda bulunduğu coğrafyada da ciddi katkılar sağladığını gözlemlediklerini ifade etti. Devamında bundan dolayı ÇAKÜ’nün de Türkiye’yi temsil eden üniversiteler arasında yer almasını çok arzuladıklarını ve birçok açıdan bunu başardıklarını ekledi.
Konuşmasına altyapı çalışmalarını hazırladıklarını ve uluslararası iş birlikleri konusunda gerekli girişimleri yaptıklarını vurgulayarak devam eden Rektör Çiftçi; Türkiye’de birçok üniversiteye örnek olacak atılımlarda bulunacaklarını, eğitim ve öğretimin mevzuata ve standartlara uygun olması için azami dikkat göstereceklerini, bu anlamda Bologna Koordinatörlüğünün yoğun şekilde çalıştığını, bölüm başkanları ve birim temsilcilerinin de bu süreçte destek olduğunu ifade etti.
“Eğitim ve öğretimin niteliğinin arttırılması adına çok önemli adımlar attık.”
Üniversite üst yönetimi olarak gelen talepler doğrultusunda gerekeni yapmaya çalıştıklarının altını çizen Rektör Çiftçi, bu süreçte hem birim yöneticilerine destek olmak adına hem de YÖK’ün hedefleri doğrultusunda var güçleriyle çalışmaya devam edeceklerini söyledi. Kalite süreçlerinde parmakla gösterilen üniversiteler arasında olduklarını da sözlerine ekleyerek araştırma geliştirme süreçlerini de çok iyi bir şekilde yönettiklerini belirtti.
Rektör Çiftçi, sözlerine “Yükseköğretim denilince artık akla sadece belli başlı üniversiteler gelmiyor. Anadolu’nun farklı yerlerinde yeni kurulmuş, heyecanlı ve idealist öğretim elemanlarını barındıran üniversiteler de birçok alanda kendilerinden söz ettiriyorlar. Çankırı Karatekin Üniversitesi de hiç şüphesiz bunlardan biridir. Eğitim ve öğretimin niteliğinin arttırılması adına çok önemli adımlar attık. Uygulamaya koyacağımız 3+1 ve 7+1 mesleki eğitim programları da bunlardan sadece biri. 27 programla bu işe geçtiğimizi duyanlar bizi şu an takip etmektedir.” şeklinde devam ederek ÇAKÜ’nün sadece kendi süreçlerine değil diğer paydaşların süreçlerine de ciddi katkı sağladığını belirtti.
Rektör Çiftçi, konuşmasının sonunda Bologna sürecini yürüten öğretim elemanlarının samimi bir şekilde bu işi yürüttüklerini, aksayan noktaların düzeltilerek sürecin başarıyla sürdürüleceğini söyleyerek gayretlerinden dolayı teşekkür etti. ÇAKÜ’nün sınırlarını ve etkisini her geçen gün genişlettiğine dikkat çeken Rektörümüz, bunu hep birlikte başardıklarını belirterek toplantının geleceğe dönük projelere vesile olmasını temenni etti. Toplantı Bologna Eşgüdüm Komisyonunun Kurumsal Akreditasyon Programı sürecine ilişkin değerlendirmeleri ve katılımcıların sürece ilişkin soru ve cevapları ile devam etti.